Корисничке алатке

Алатке сајта


неоптолем

Неоптолем

Неоптолем (грч. Νεoπτόλεμος) (до 321. пре Христа), један од војсковођа Александра Македонскога и сатрап Јерменије. Учествовао је у Првом рату дијадоха, када је најпре ратовао на страни Пердике и Еумена. Прешао је на страну Антипатра и Кратера, а погинуо је заједно са Кратером у бици, коју су водили против Еумена.1)

Истакао се приликом опсаде Газе

Био је епирског порекла из фамилије Еакида.2) Еакиди су иначе владали Епиром. Истакао се приликом опсаде Газе 332. пре Христа. Био је први, који се попео на бедеме Газе.3) Након тога Македонци су заузели Газу. Када је 330. пре Христа умро Парменионов син Никанор онда је Неоптолем постао заповедник хиспатиста (касније су звани Сребрени штитови).4)

Сатрап Јерменије

Након Александрове смрти 323. пре Христа Неоптолем је можда по Вавилонској подели постао сатрап Јерменије.5) Постоји мишљење да он није постао сатрап Јерменије него само стратег Јерменије.6) Није добро сарађивао са новим регентом Пердиком. Да би контролисао Неоптолема Пердика је послао Еумена у Јерменију да га контролише и да спречи побуну.7) Еумен је покушао да обузда Неоптолема тако што је у Јерменији створио властиту војну силу од домаћих војника. Јерменима је обећао ослобађање од пореза, ако се придруже коњици. Поделио им је и коње. Успоставио је међу њима дисциплину и истренирао их је тако да је створио војну силу од 6.300 коњаника.

Неоптолем издаје Пердику и Еумена

Када је Пердика 321. пре Христа заратио против Антипатра, Кратера и Птолемеја Сотера сумњао је у Неоптолемејеву лојалност. Пердика је кренуо у инвазију на Египат на Птолемеја Сотера. Еумена је оставио у Малој Азији да се супростави Антипатру и Кратеру. Наредио је Неоптолему и Алкети да се ставе под заповедништво Еумена.8) Најпре је Алкета прешао на страну непријатеља. Неоптолем је исто тако дуго одржавао везе са непријатељима. Када је Еумен позвао Неоптолема он је изашао са војском у пуном бојном поретку спреман на обрачун са Еуменом. Еумен је имао слабију пешадију, али уз помоћ надмоћније коњице победио је Неоптолема и заробио му комору.9) Неоптолемова фаланга је након пораза била у расулу, па их је Еумен присилио на предају. Већина војске је након тога прешла Еумену.10) Сам Неоптолем је са 300 коњаника побегао код Кратера и Антипатера.

Пред битку и распоред снага

Кратер и Антипатар су одлучили да поделе снаге. Антипатер је са делом војске кренуо према Египту да спречи да Пердика освоји Египат. Други део војске остао је са Кратером, да би се Кратер и Неоптолем обрачунали са Еуменом. До одлучне битке дошло је 321. пре Христа. Неоптоплем је Кратера уверавао да га чека лак посао. Знао је стање у Еуменовој војсци, односно да је Кратер изузетно омиљен међу Македонцима.11) Због тога је очекивао да ће македонски војници у Еуменовој војсци одбити да се боре против Кратера.12) Ипак није се све одвијало по Неоптолемовим предвиђањима. Еумен против Кратера није распоредио ниједнога Македонца, него стране коњанике под командом Фарнабаза (Артабазовог сина) и Феникса од Тенеда. Сам Еумен је са 300 најбољих коњаника јахао на десном крилу са намером да нападну Неоптолема.13) Када је Кратер видео силину напада Еуменове војске сматрао је да га је Неоптолем преварио информацијом да ће Македонци прећи на њихову страну.14)

Битка и Неоптолемова погибија

Први судар је био тежак. Кратер је пао рањен са коња.15) Еумен се у борби директно сукобио са Неоптолемом. Обојица су пала са коња у том сукобу. Рвали су се на земљи, а када је Неоптолем устао Еумен га је први ранио у потколеницу. Неоптолем је наставио да се бори на једном колену све док га Еумен није посекао по врату.16) Неоптолем је пао на земљу, па је Еумен мислио да је мртав. Еумен је мислио да је убио Неоптолема и док је са њега скидао оклоп Неоптолем га је лакше ранио. Неоптолем је након тога брзо преминуо. У тој бици погинуо је и Кратер.

Литература


Neoptolem

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2) , 3)
Аријан 2.27
4)
Плутарх Еумен 1
5) , 6)
Heckel стр. 174
7)
Плутарх Еумен 4
8)
Плутарх, Еумен 5
9) , 10)
Плутарх Еумен 5
11) , 12)
Плутарх, Еумен 6
13) , 14) , 15) , 16)
Плутарх, Еумен 7
неоптолем.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/02 23:00