Корисничке алатке

Алатке сајта


босна_и_херцеговина

Босна и Херцеговина

Босна и Херцеговина (БиХ), државна заједница створена Дејтонским мировним споразумом (1995) коју састављају Република Српска и Федерација Босне и Херцеговине. Налази се на западном дијелу Балканског полуострва, а њен највећи и главни град је Сарајево. Има површину од 51.209 квадратних километара. Од других држава, граничи се са Србијом, Црном Гором и Хрватском.

Конститутивни народи су Срби, Бошњаци и Хрвати. Ентитети Република Српска и Федерација Босне и Херцеговине (као и њихов кондоминијум Брчко Дистрикт) врше све државне функције и надлежности осим оних које су изричито повјерене институцијама државне заједнице. На основу Устава Босне и Херцеговине (1995) успостављене су најважније заједничке институције: Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине, Предсједништво Босне и Херцеговине, Савјет министара, Уставни суд Босне и Херцеговине и Централна банка Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина се налази под међународним протекторатом у виду тзв. високог представника за Босну и Херцеговину (којег бира Савјет безбједности ОУН) и троје страних судија у Уставном суду Босне и Херцеговине (које бира предсједник Европског суда за људска права).

Сродни чланци

Спољне везе

босна_и_херцеговина.txt · Последњи пут мењано: 2019/08/17 23:09 од жељко_тодоровић