Корисничке алатке

Алатке сајта


бранко_вукосављевић

Бранко Вукосављевић

Бранко Вукосављевић (Неготин 23. март 1887 — Нови Сад 19. јун 1919), артиљеријски официр војске Краљевине Србије. Завршио је пилотску обуку и ратовао у Првом светском рату на Западном и Солунском фронту. Каријеру је завршио као први вршилац дужности команданта ратног ваздухопловства Краљевине СХС.1)

Биографија

Након завршене гимназије ступио је у нижу Војну академију 1. септембра 1905. године као питомац 38. класе. Школовање је завршио с одличним успехом као први у рангу. У чин артиљеријског потпоручника Бранко Вукосављевић је унапређен 1. септембра 1909. године. Потом је распоређен у Дунавски артиљеријски пук, где је био на служби три године. У чин артиљеријског поручника је унапређен 2. октобра 1912. године.

За време балканских ратова Бранко Вукосављевић био је командир Друге коњичке батерије. У чин капетана друге класе унапређен је 31. октобра 1913. године, а у чин капетана прве класе унапређен је 15. јуна 1915. године.

Први светски рат

На почетку рата 1914. године Бранко Вукосављевић био је водник у градском артиљеријском пуку, и одмах је распоређен на фронт - за командира батерије у Црној Гори. Од октобра 1915. године па до извлачења српске војске преко Албаније, био је помоћник команданта артиљерије санџачко-црногорске војске, начелник штаба Јаворског одреда, а једно време и командант српско-црногорске артиљерије на том сектору.

У авиону је први пут летео као путник почетком 1916. године. Наиме, тада је са аеродрома у селу Барбалуши код Скадра, с којег је у зиму и пролеће 1913. године дејствовао Приморски аероплански одред српске војске, и где је погинуо на борбеном задатаку наредник-пилот Михаило Петровић, капетан Вукосављевић каснији командант српске и југословенске авијације превезен у Љеш, а затим у Драч.

У пролеће 1916. отишао је са Трећом класом српских пилота на школовање у Француску.

У Француској се капетан Бранко Вукосављевић обучавао на специјалистичким курсевима за пилота у Шартру, за летење на хидроавионима у Аркашону, у школи гађања у Казоу, у школи акробатског летења у Поу и у школи за пилоте-ловце у Авроу. Почетком септембра вратио се на Солунски фронт.

Распоређен је у ескадрилу српске Друге армије. Убрзо потом је формирано одељење ловаца, које је популарно називано „Нијепорско одељење“ јер је у наоружању имало познате ловачке авионе Нијепор (франц. Nieuport, неки аутори користе термин Њепор). То је била прва самостална авијацијска јединица попуњена искључиво припадницима Српске војске, а капетан прве Класе Бранко Вукосављевић био је први командир „Нијепорског одељења“. Ово одељење је базирало на аеродрому „Вертекоп“ и било је веома много ангажовано на разним борбеним задацима, а првенствено у ловачкој заштити.

У једној борби у ваздуху, када је био у посади са потпоручником-пилотом Миодрагом Милетићем, оборио је непријатељски авион. Ово је била прва српска посада која је оборила непријатељски авион. У мају 1917. године Бранко Вукосављевић је рањен, па је упућен у Француску на лечење.

Непун месец дана после рањавања вратио се летењу. Извршио је преобуку на чувеном ловцу СПАД- S.VII, и на изричиту жељу и његово инсистирање допуштено му је да извршава борбене задатке на западном фронту. Прво је летео у ескадрили за борбу и даље извиђање, а затим у ловачкој ескадрили. Учествовао је у више борби, а у једној од борби у ваздуху код Вердена, оборио је непријатељски авион. Искуства која је стекао на Западном фронту била су му касније од драгоцене помоћи.

По повратку на Солунски фронт постављен је за командира Прве српске ескадриле, односно Српског аеропланског одреда, у чијем саставу је била и Друга српска ескадрила, а по неким ауторима за команданта целокупне српске авијације — Српске аропланске ескадре. Са том формацијом командовао је у пробоју Солунског фронта и у операцијама за ослобођење отаџбине.

Након Првог светског рата

Почетком 1919. унапређен је у чин мајора и постављен за вршиоца дужности команданта целокупног ваздухопловства Краљевине СХС. Тада је од штаба Аеропланске ескадре формирана Ваздухопловна команда, као команда ваздухопловства Краљевине СХС, на челу са мајором Бранком Вукосављевићем. Ваздухопловна команда имала је ранг пука.

Након формирања команде ваздухопловства приступило се изради организације, формације и другим неопходним пословима. Мајор Бранко Вукосављевић је израдио прву формацију југословенског ваздухопловства. По његовом плану приступљено је одмах формирању ваздухопловних јединица по целој краљевини. Најпре је формирана по једна ескадрила на аеродромима: Нови Сад, Загреб, Скопље и Сарајево и по једно аеропланско одељење у Љубљани и Мостару. Поред тога основана је пилотска школа у Новом Саду а приступило се и поправци инфраструктуре на постојећим аеродромима. За кратко време док је био на челу југословенског ваздухопловства, неуморно је радио дајући све од себе.

На месту вршиоца дужности команданта војног ваздухопловства ново формиране државе СХС, мајор Бранко Вукосављевић био је веома кратко. Погинуо је 19. јуна 1919. године у ваздухопловном удесу на аеродрому „Нови Сад“.

Одликовања

Одликован је многобројним одликовањима:

 • Златном медаљом за ревносну службу,
 • Сребрном и златном медаљом за храброст,
 • Споменицом 1912 — „Освећено Косово“,
 • Споменицом 1913,
 • Албанском споменицом,
 • Белим орлом IV степена са мачевима,
 • Карађорђевом звездом IV степена,
 • Француским ратним крстом са три палме, и
 • Највишим француским одликовањем - Орденом легије части.

Сродни чланци

Литература

 • Димитријевић, Бојан; П. Миладиновић, М. Мицевски; (2012). Краљевско Ваздхопловство - Војно ваздухопловство Краљевине СХС/Југославије 1918-1944. Београд: Институт за савремену историју. ISBN 978-86-7403-169-8.
 • Борис Циглић, Крила Србије Ваздухопловна команда и авијатика српске војске 1912 – 1920, Београд, 2009, Инфинитас д.о.о, ISBN 978-86-6045-005-2.

Спољне везе

бранко_вукосављевић.txt · Последњи пут мењано: 2021/08/22 16:04