Корисничке алатке

Алатке сајта


бранко_шотра

Бранко Шотра

Бранко Шотра (Козице код Стоца, 31. јануар 1906 — Стокхолм, 21. мај 1960), српски сликар. Бавио се сликарством, графиком, примјењеном умјетношћу и ликовном критиком.

Биографија

Сликар Бранко Шотра је рођен у селу Козице код Стоца. Краљевску умјетничку школу завршио је у Београду 1929. године. У време студирања повезао се са Комунистичком партијом Југославије, па је због комунистичке делатности био више пута затваран. Службовао је у Охриду као стручни учитељ за дуборез у тамошњој Државној мушкој занатској школи. Након две године пребачен је у Вршац за наставника цртања у Мушкој занатској школи. За све време је сликао: портрете, пејзаже, што више тога, како би могао да их покаже у Београду. Хтео је да његова прва самостална изложба буде баш у престоници. Међутим, избио је Други светски рат и Бранко Шотра је мобилисан у војску а сви његови радови су се загубили у току рата. Након капитулирања Краљевине Југославије наставио је да ратује борећи се у редовима НОВ и ПОЈ на просторима Херцеговине, Црне Горе, Косова и Метохије и Србије. Након рата радио је на формирању Дома Југословенске народне армије у Београду, а касније је постављен за његовог начелника. Био је управник Војног музеја у Београду у периоду његове обнове. За редовног професора и првог ректора Академије за примјењену умјетност у Београду изабран је 1948. године и на тој дужности се задржао до 1956. године.

Умро је изненада 21. маја 1960. године у Стокхолму. Сахрањен је у Алеји народних хероја на Новом гробљу у Београду.

У уметнички живот Бранко Шотра је ушао тридесетих година двадесетог века и то као сликар, да би се касније кроз живот све више окретао графици. Када је постао професор на Академији примењених уметности графика и дуборез су му постали главна преокупација.

Признања

  • Орден партизанске звезде,
  • Орден заслуге за народ,
  • Ветеран Другог светског рата НОБ-а
  • Пуковник ЈНА,
  • Једна улица у Београду на Чукарици носи име Бранка Шотре,
  • У Стоцу је отворена галерија „Бранка Шотре“1)

Галерија

Литература

  • Протић Б. Миодраг, Српско сликарство ХХ века, Том 2. - Библиотека Синтезе, 1970, Нолит, YU-Београд, стр. 384

Спољне везе

бранко_шотра.txt · Последњи пут мењано: 2021/08/22 16:08