Гај Требоније

Гај Требоније (лат. Gaius Trebonius) (око 90. пре Христа — 43. пре Христа), римски војсковођа и политичар позне Римске републике. Спада међу Цезароубице.1)

Требонијев закон (Lex Trebonia)

Требонијев отац је био из класе витезова, али није био магистрат, тако да се Гај Требоније сматра скоројевићем. Био је изабран за квестора 60. пре Христа. Током 55. пре Христа изабран је за народнога трибуна.2) У то време конзули су били Марко Лициније Крас и Помпеј Велики. Предложио је Требонијев закон (Lex Trebonia) да им се по престанку дужности даје петогодишњи империј у функцији проконзула, а да се као провинције додели Сирија и две Хиспаније.3) Цезарови пријатељи су били незадовољни, јер би се то односило само на Помпеја и Краса, па је због тога Требоније Цезару продужио империј у Галији на још три године.4) (или пет година?) Помпеј је као провинцију добио обе Хиспаније, а Крас је као провинцију добио Сирију са намером да започне рат са Партијом. Требонијев закон није уживао свеопшту подршку. Катон Млађи и Фавоније су се оштро супроставављали закону. Катон Млађи је покушавао са својом уобичајеном техником опструкције дугим говором.5) Народни трибун Ниније се исто тако истiцао својим противљењем Требонијевом закону.

Цезаров легат у Галији

Био је Цезаров легат у Галији од 54. пре Христа до 49. пре Христа и као легат је учествовао у многим Цезаровим биткама у Галији. Пратио је Цезара за време његовога Другога похода на Британију 54. пре Христа. Пре опсаде Аварика 52. пре Христа Цезар га је оставио да прими предају сенонскога град Велаунодуна.6) Током 49. пре Христа Цезар је довео три легије до Масилије, а када је изградио куле и ратне бродове оставио је Гаја Требонија да командује опсадом Масилије.7) Децима Јунија Брута је оставио да командује поморском блокадом града. За то време Цезар је са војском отишао да ратује у Хиспанији у бици код Илерде. Гај Требоније дуго није успевао да заузме Масилију.8) Луције Домиције Ахенобарб је успешно бранио град, али пошто се град нашао у тешкој оскудици, били су спремни на предају.9) Град се на крају предао.

Претор и проконзул

Изабран је за урбанога претора 48. пре Христа. Настојао је да спроведе Цезарове економске директиве, али супростављао му се перегрински претор Марко Целије Руф, који је тражио да се дугови врате за шест година и то без камате.10) Пошто су конзул и други магистрати одбили његове предлоге Руф је изазвао велике немире у Риму, па је много људи напало Гаја Требонија.11) Гај Требоније је именован за проконзула Даљње Хиспаније 47. пре Христа са задатком да се бори против снага Помпеја Млађега.12) Квинт Касије Лонгин је побегао пре његовога доласка. Требонијеве легије су се побуниле и истерали су га.13) Касније су прешле под контролу Помпеја Млађега,14) а Требоније се необављена посла морао вратити у Рим.

Један од Цезароубица

Након Цезаровога повратка из Хиспаније после битке код Мунде Гај Требоније је именован 45. пре Христа за конзула замену.15) Био је један од завереника, који су се договорили да убију Цезара.16) Требоније је током 45. пре Христа упознао Марка Антонија са плановима за Цезарово убиство.17) Антоније се није сложио са тим, али није ни одао пријатеља Цезару.18) Он је дуго година заједно са Марком Антонијем учествовао у Галским ратовима. Он је по завереничком плану на дан Цезаровога убиства задржао Марка Антонија, који је са Цезаром долазио у Сенат.19) На тај начин спречио је да Марко Антоније прискочи Цезару у помоћ. Према Плутарховој верзији Марка Антонија је задржао Децим Јуније Брут.

Долабела одсеца главу Требонију

Гај Требоније је био именован за намесника римске провинције Азије. Марко Јуније Брут и Гај Касије Лонгин су одлучили да оду у Македонију и Сирију и да их силом заузму.20) Почели су да скупљају новац, а Гај Требоније је са њима сарађивао. Док су они по Малој Азији утеривали новац Требоније је утврђивао градове, очекујући долазак Публија Корнелија Долабеле и Марка Антонија. Долабела је почетком 43. пре Христа стигао са једном легијом у римску провинцију Азију, тј. у Требонијеву провинцију. Долабели је омогућио слободан пролаз, али није га пуштао у градове.21) Међутим Долабела је на препад заузео Смирну и онда је дао да се Требонију одсече глава.22) Био је то први од убијених Цезарових убица. Долабела је након тога овладао римском провинцијом Азијом.

Литература

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2) , 3) , 4)
Касије Дион 39.33
5)
Касије Дион 39.34
6)
Цезар Галски рат 7.11
7)
Цезар Грађански рат 1.36
8)
Цезар Грађански рат 2.14
9)
Цезар Грађански рат 2.22
10)
Цезар Грађански рат 3.20
11)
Цезар Грађански рат 3.21
12)
Цезар Александријски рат 64
13)
Касије Дион 43.29
14)
Цезар Шпански рат 8
15)
Касије Дион 43.46
16)
Апијан Грађански ратови 2.113
17) , 18)
Плутарх Антоније 13
19)
Апијан Грађански ратови 2.117
20)
Апијан Грађански ратови 3.24
21) , 22)
Апијан Грађански ратови 3.26
Штампање