Корисничке алатке

Алатке сајта


глаукија

Глаукија

Глаукија (грч. Γλαυκίας) (око 335 — 302. пре Христа), краљ илирског племена Тауланaта у залеђу Аполоније и Епидамна. Владао је од 317. до 303. пре Христа. На његовом двору одрастао је краљ Пир од Епира.1)

Сукоб Александра Великога са Глаукијом

Александар Велики је 335. пре Христа покорио трачка племена и дошао је све до Дунава, где је покорио Гете. Након тога побунили су се Илири Дарданци под вођством Клита и заузели су македонску граничну тврђаву Пелијум.2) Глаукија је тада помагао Клиту.3) Александар је успео да спречи повезивање Глаукијиних Тауланата са Клитовом војском. Док је Александар опседао Пелијум појавио се Глаукија са Таулантима, да би помогао Клитији да се ослободи опсаде.4) Александар је послао Филоту да сакупи довољно хране и крмива, али Глаукија је заузео планине око равнице у којој је Филота Парменионов требао да се снабдије. Филота се нашао у опасности, па га је Александар спасао. Александар Македонски је победио обе илирске војске и заузео је Пелијум. Клит је након пораза побегао код Глаукије, а Александар Велики није их даље следио због вести о побуни Тебе.

Глаукија прима малога Пира

Епирски краљ Еакида подржавао је Полиперхона и своју рођаку Олимпијаду. Док је Касандар опседао Олимпијаду у Пидни она је очекивала помоћ од краља Епира Еакиде, али Епирци су 317. пре Христа дигли устанак у краљеву одсуству, протерали Еакида и склопили савез са Касандром.5) Тада су побили Еакидине пријатеље. Тражили су и Пира, који је тада имао само две године. Глаукија је примио малога Пира код себе.6) Глаукијина жена Бероја била је из епирске династије Еакида.7)8) Касандар је нудио 200 таланата само да му Глаукија преда Пира, али Глаукија није пристајао.9) Македонија му је била природни непријатељ, па је мали Пир због тога био важан фактор.10)

Касандар побеђује Глаукију

Касандар је током 314. пре Христа подузео поход дуж обала Јонскога мора. Помогао је Акарнанцима, а онда је освојио Аполонију и зашао дубоко у Илирију, оставивши посаду и у Епидамну.11) Победио је у боју Глаукију.12) Присилио га је да потпише споразум да не сме ратовати против Касандрових савезника.13) Пир је и даље остао на Глаукијином двору. Акротат, син спартанскога краља Клеомена затекао је Аполонију под опсадом Глаукије.14) Присилио је Глаукију да прекине опсаду и склопи споразум са Аполонијом.15) Током 312. пре Христа Коркирани су ослободили Аполонију и уклонили Касандров гарнизон. Глаукији су дозволили да задржи Епидамно (данашњи Драч).16)

Помаже Пиру да се врати на трон

Након смрти епирскога краља Алкете 307. пре Христа Глаукија је уз помоћ своје војске помогао 12-годишњем Пиру да дође на краљевски трон. Када је Пир напунио 17 година мислио је да чврсто држи власт, па је кренуо у свадбу Глаукијинога сина. Док је он боравио код Глаукије избила је побуна и Пир је 302. пре Христа поново изгубио краљевину.17)

Литература


Glaukija

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2) , 3) , 4)
Аријан 1.5
5)
Диодор 19.36
6) , 9)
Плутарх Пир 3
7) , 10)
Cabanes стр. 78
8)
Јустин 17.3.19
11)
Cabanes стр. 79
12) , 13) , 15)
Диодор 19.67
14)
Диодор 19.70
16)
Диодор 19.78
17)
Плутарх Пир 4
глаукија.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/08 14:18