Корисничке алатке

Алатке сајта


историја_епархије_диселдорфске_и_њемачке

Историја Епархије диселдорфске и њемачке

Повијест

Прва епархија Српске православне цркве која је имала јурисдикцију над западном Европом и Аустралијом са првобитним сједиштем у Лондону основана је 12. марта 1969. године под називом Епархија западноевропска и аустралијска. Године 1972. епархијско сједиште је премјештено у њемачки град Диселдорф. Сљедеће године епархија је подијељена на Епархију западноевропску и Епархију аустралијско-новозеландску. Године 1979. сједиште Епархије западноевропске је премјештено у манастир Химелстир у граду Хилдесхајму код Хановера.

Средњоевропска епархија (њем. Diözese für Mitteleuropa) основана је 6. децембра 1990. године на ванредном засједању Светог архијерејског сабора. Од тадашње Епархије западноевропске конституисане су двије самосталне епархије: Британско-скандинавска са сједиштем у Стокхолму и Средњоевропска са сједиштем у Хилдесхајму. У састав Средњоевропске епархије ушле су сљедеће државе: Њемачка, Аустрија, Швајцарска, Шпанија и Италија. За епископа Средњоевропске епархије, 23. маја 1991, изабран је протосинђел Константин Ђокић.

Епархија је временом претрпјела извјесне територијалне промјене. Године 1994. подручје Италије припојено је Загребачко-љубљанској митрополији, а Шпанија потпуно новој Западноевропској епархији. У саставу Средњоевропске епархије остале су црквене општине и парохије у Њемачкој, Аустрији и Швајцарској. Јула 2011. територија Аустрије и Швајцарске издвојена је из Епархије средњоевропске и припала новооснованој Епархији аустријско-швајцарској.

Одлуком Светог архијерејског сабора са редовног засједања од 14. до 29. маја 2015. године Епархија средњоевропска је преименована у Епархију франкфуртску и све Њемачке (њем. Diözese von Frankfurt und ganz Deutschland) са сједиштем у Франкфурту.1) На саборском засједању од 24. маја 2017. епископ франкфуртски Сергије (Карановић) је изабран за епископа бихаћко-петровачког, а за администратора Епархије франкфуртске и све Њемачке постављен је владика аустријско-швајцарски Андреј (Ћилерџић).2)

Одлуком Светог архијерејског сабора са редовног засједања од 29. априла до 10. маја 2018. године за епископа франкфуртског и све Њемачке изабран је Григорије (Дурић), дотадашњи епископ захумско-херцеговачки и приморски. Саборском одлуком од новембра исте године Епархија франкфуртска и све Њемачке је преименована у Епархију диселдорфску и њемачку (њем. Diözese von Düsseldorf und Deutschland) са сједиштем у Диселдорфу.3)

Епископи

Епископ западноевропски (и аустралијски):

  • Лаврентије (Трифуновић) (1969—1989)

Епископи средњоевропски:

Епископи франкфуртски и све Њемачке:

Епископи диселдорфски и њемачки:

Сродни чланци


Istorija Eparhije diseldorfske i njemačke
Istorija Eparhije diseldorfske i njemacke

историја_епархије_диселдорфске_и_њемачке.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/01 21:04