Корисничке алатке

Алатке сајта


клеарх

Клеарх

Клеарх (грч. Κλέαρχος) (до 401. пре Христа), спартански војсковођа и вођа најамника. Познат је као вођа грчких најамника у служби Кира Млађега. Истакли су се у маршу у срце Персије и у бици код Кунаксе 401. пре Христа.1)

Командант на Хелеспонту

Након тешкога атинскога пораза и пропасти њихове Сицилијанске експедиције Спартанци су са савезницима одржавали конгрес у Коринту 412. пре Христа. Одлучили су да крену у поход на Хиј и Лезб, а Клеарх је одређен за заповедника у области Хелеспонта.2) Спартанци су 412/411. пре Христа послали 11 саветника, који су требали да надзиру Астиоха, а на челу те комисије био је Клеарх.3)

Битка код Кизика

Атинска флота је након побуна на Родосу и Еубеји била распршена током 411. пре Христа, па је део флоте био премештен са Хелеспонта. Клеарх је покушао да то искористи, па је јула 411. пре Христа покушао да се са 40 бродова пробије на Хелеспонт.4) Међутим ухватила га је олуја, па је био присиљен да се врати у Милет.5) Учествовао је 410. пре Христа у бици код Кизика. Након бега спартанске флоте на плажу Алкибијадова војска покушала је да кукама одвуче спартанске бродове, па је персијска војска притекла у помоћ Спартанцима. Пошто је Тразибул искрцао своје морнаре онда је Клеарх са спартанском војском напао Тразибулову војску.6) Атинска војска се нашла у шкрипцу, али доласком Терамена дошло је до преокрета и победе атиунске војске.7)

Командант Бизантија

Спартански краљ Агид II схватио је да због поморскога снабдевања житом копнена опсада Атине не даје очекивани ефекат и онда је послао Клеарха у Халкедон и Бизантиј. Клеарх је био проксен Бизантија (једна врста њиховога амбасадора).8) Клеарх је требао да омета и блокира атинско снабдевање житом из подручја Црнога мора. Клеарх је постао хармост (командант) Бизантија крајем 410. пре Христа. Атинска војска је након покоравања Халкедона кренула да опседа Бизантиј.9) Опсадом су командовали Терамен и Алкибијад. Током 408. пре Христа Бизантиј се нашао у великој оскудици. Клеарх је резервисао остатке хране за спартанске војнике и изложио је становништво великој глади.10) Био је веома окрутан као командант града, па је због тога био омрзнут.11) Када је Клаерх отишао код Фарнабаза II по новац и бродове тада су извесни грађани издали град и пустили Алкибијада са атинском војском у град.12)13) Издајницима града се касније судило, али када се чуло за Клеархове поступке према гладном становништву издајници су ослобођени.14)15) Учествовао је у бици код Аргинуских острва 406. пре Христа. Каликратида га је пред битку именовао за команданта флоте у случају да се њему што деси.16)

Тиранин Бизантија

По окончању Пелопонескога рата Клеарх је наговорио Спартанце да га пошаљу са делом војске у Тракију, са циљем да штити Грке у том подручју од напада Трачана.17) У Бизантију се поново понашао веома окрутно. Погубио је много истакнутих људи и конфисковао им имовину, а са тим новцем унајмио је најамничку војску и постао је тако тиранин Бизантија.18) Спартанци су од њега тражили да се одрекне тиранске влсти, а када то није послушао послали су на њега војску под командом Пантоеда.19) Клеарх је онда са својом најамничком војском напустио Бизантиј и заузео Селимбрију.20) Након пораза у бици пред Селимбријом затворио се у град и нашао се под опсадом спартанске војске. Под заштитом ноћи побегао је из града у Јонију код Кира Млађега.21) Према једној другој верзији док је одлазио према Бизантију није далеко одмакао, а ефори су се већ предомислили и послали су му наређење да се врати. Не послушавши наређење наставио је према Хелеспонту, па је у Спарти био осуђен на смрт због одбијања наређења.

Код Кира Млађега

Постао је главни командант војске Кира Млађега.22) Кир Млађи је био брат персијскога краља Артаксеркса II и спремао се за рат против њега, па је Клеарху дао много новца да опреми војску и да нађе колико год може најамника.23) Када је Кир Млађи кренуо на свој поход Десет хиљада Клаерх му се придружио у Фригији.24) Клеарх је једини од Грка знао прави циљ Кировога похода. Ипак сатрап Тисаферн је информисао Артаксеркса да Кир Млађи намерава да освоји персијски трон. Када су најамници сазнали који је пеави циљ њиховога похода одбијали су да иду даље. Клеарх је присиљавао своју војску да иде даље, тако да је умало избегао каменовање. Клеарх се онда једно време претварао да је посвађан са Киром Млађим, па је постепено водио грчке најамнике, тако да су они схватили да се налазе у изузетно тешком положају у случају да напусте Кира.

Битка код Кунаксе

Командовао је са грчким најамницима, званим Десет хиљада, а радило се о 10.400 хоплита и 2.500 пелтаста. Кир Млађи је водио своју војску до Кунаксе, на око 70 км северно од Вавилона, где га је сачекао брат и персијски цар Артаксеркс II са огромном војском. У бици код Кунаксе 401. пре Христа Клеарх је командовао десним крилом Кирове војске. Артаксеркс је био распоређен у центру, па је Кир Млађи због тога наредио Клеарху да се помери у центар. Клеарх је одбио наређење Кира Млађега. Клеархово десно крило је у бици најурило са бојишта персијску војску на левој страни. Међутим Кир Млађи је погинуо током битке, па је након тога уследило повлачење Кирове војске. Једино су добро наоружани грчки најамници чврсто стајали. Клеарх је био главни командант најамничке војске, која се налазила у чврстој формацији, али налазила се у туђој територији без сигурнога снабдевања.

Погубљење

Грчки плаћеници су се повлачили преко персијске територије у поретку. Тисаферн их је следио, а позвао је вође плаћеника на преговоре. Тада је на превару заробио Клеарха и неколико вођа грчких најамника. Послани су на персијски двор, где су и погубљени.

Литература


Klearh

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2)
Тукидид 8.8
3)
Тукидид 8.39
4) , 5)
Тукидид 8.80
6) , 7)
Диодор 13.51
8)
Ксенофонт Хел. Ист. 1.1.35
9) , 11)
Диодор 13.66
10)
Ксенофонт Хел. Ист. 1.3.18
12)
Диодор 13.66-67
13)
Ксенофонт Хел. Ист. 1.3.17
14)
Плутарх Алкибијад 31
15)
Ксенофонт Хел. Ист. 1.3.19
16)
Диодор 13.98
17) , 18) , 19) , 20) , 21) , 22) , 23)
Диодор 14.12
24)
Ксенофонт Анабаза 3.1.10
клеарх.txt · Последњи пут мењано: 2021/07/06 23:04