Никола Боројевић

Никола Боројевић (Оточац, 1796 — Карловац, 4. март 1872), српски песник и официр и члан Друштва српске словесности (претече САНУ).

Школовање

Никола Боројевић је рођен 1796. године у Оточцу у Лици.1)2) У Оточцу је завршио основну школу, а након тога школовао се у Ријеци, где је научио италијански и француски. Школовање је наставио у Љубљани и Бечу, где је слушао агроекономију, политехнику, физику и ботанику.3) Био је граничарски војни административни чиновник у Ријеци.4)

Песме

Поред службе писао је песме. Написао је око 200 песама, већином патриотских и побожних.5) Песме му нису изашле у посебној збирци. У својим песмама славио је љубав према српском имену и језику, славио је вредност, уредност и животну памет, а оштро је критиковао лакомислено презирање свога народа, односно туђење од својих лепих обичаја.6) Залагао се за народно јединство Срба и Хрвата сматрајући све то једним народом.7) Иако се није слагао са Вуковом реформом језик му је био више народни, него црквенословенски.8) Најпознатија дела су му: Молитва Св. Николи, Молитва Св. Сави, Блаженој сјени Станка Враза итд.9) Већина његових песама објављена је у Седмици, Драгољубу, у новосадској Даници и у Војвођанки.10)

Члан Друштва српске словесности

Био је члан Друштва српске словесности (претече САНУ) од 1844. Последње године живота провео је у Карловцу, где је и умро 4. марта 1872.11)

Литература

Спољне везе

2)
„НАР”, Народна енциклопедија српско-хрватско-словеначка, Београд, 1929, књига 1, 253
3) , 5) , 6) , 7) , 11)
ЖИ
4) , 8) , 9) , 10)
НАР
Штампање