Корисничке алатке

Алатке сајта


луције_корнелије_сципион_азијатик

Луције Корнелије Сципион Азијатик

Луције Корнелије Сципион Азијатик (лат. Lucius Cornelius Scipio Asiaticus), римски политичар и војсковођа. Брат је Сципиона Африканца. Истакао се победом у бици код Магнезије 190. пре Христа, којом је окончао Римско-сиријски рат против Антиоха Великога. Због те победе добио је надимак Азијатик.1)

У сенци старијега брата

Отац му је био Публије Корнелије Сципион, који је погинуо 211. пре Христа у Иберији за време Другога пунскога рата. Његов старији брат Сципион Африканац окончао је Други пунски рат победом над Ханибалом у бици код Заме 202. пре Христа. Као и његов старији брат и он је веома рано постао едил. У Другом пунском рату Луције Корнелије Сципион служио је у Иберији под командом свога старијега брата Сципиона Африканца. Током 207. пре Христа самостално је заузео град Оронги.2) Након победе у бици код Илипа 206. пре Христа брат га је послао да јави добре вести у Рим, да су покорили Иберију.3) Приликом инвазије на Африку 204. пре Христа десном страном римске флоте командовали су Сципион Африканац и Луције Сципион Азијатик, а Гај Лелије и Катон Старији комадовали су левом страном флоте.4)

Конзул

Изабран је 193. пре Христа за претора Сицилије.5) Именован је 190. пре Христа за конзула заједно са Гајом Лелијем. Када се одлучивало који од два конзула ће да ратује против Антиоха III Великога тада је Сципион Африканац обећао да ће пратити брата, ако он добије команду за рат са Антиохом, па је Луцију препуштена команда у рату са Антиохом.6) Након припрема кренули су из Брундизија 15 јула 190. пре Христа.7) Искрцао се у Аполонији, па је преко Епира и Тесалије стигао до Хипате, у којој су се налазили Етолци, али пошто се нису предавали отишао је до Амфисе, где је преузео војску од претходнога конзула Манија Ацилија Глабриона.8) У Амфиси је етолска војска дуго времена одолевала опсади велике римске војске, али били су спремни да се предају под разумним условима, па им је Луције Сципион одобрио примирје од шест месеци. Тиме су Етолци добијали на времену, а Сципион Азијатик је могао да има слободније руке за рат са Антиохом Великим.9) Уз подршку и кооперативност Филипа V Македонскога кренули су преко Македоније и Тракије према Малој Азији.

Рат са Антиохом Великим

Након поморске победе римске флоте у бици код Мијонеза10) 190. пре Христа римска флота заједно са флотом савезника Родоса и Пергама остварила је поморску надмоћ, па су могли да контролишу Хелеспонт. За Антиоха Великога је то био велики хендикеп, јер није могао да брани удаљене поседе.11) Одлучио је да се повуче из европских поседа у Тракији и Херсонезу.12) Повлачење из Лизимахије Тит Ливије сматра грешком, пошто се тај град могао бранити целу зиму,13) а са друге стране римска војска је могла неометано да дође до Хелеспонта. Римска војска под командом Сципиона Азијатика прошла је неометано преко Хелеспонта.14) У одлучној бици код Магнезије 190. пре Христа римска војска под командом Сципиона Азијатика победила је селеукидску војску под командом Антиоха Великога.15) Антиох Велики је био присиљен да пристане на мировни споразум по коме напушта све територије Мале Азије западно од Таур планина и морап је да плаћа ратну штету од 15.000 таланата.16) По повратку у Рим Луцију Корнелију Сципиону одобрен је тријумф и добио је надимак Азијатик.

Оптужбе

Када су се Сципиони вратили из Антиохова похода два народна трибуна Петелији на потицај Катона Старијега оптужила су Луција Корнелија Сципиона да је присвојио новац за време похода на Антиоха. Када је Луције био принуђен да покаже књиге са рачунима Сципион Африканац је узео књиге и поцепао их на комадиће и побацао по поду од Сената. Након тога питао је зашто се интересују како је потрошено 3.000 таланата, а не занима их како је Римска република добила 15.000 таланата у том походу против Антиоха.17) Тај Публијев потез посрамио је тужиоце, па Луције Сципион тај пут није кажњен. Касније су против Луција Сципиона поново подигли тужбу. Осуђен је да плати велику глобу и водили су га у затвор, где је требао да буде, док се не плати казна. Разјарен том одлуком Сципион Африканац се умешао и понашајући се као да је изнад свих закона ослободио је брата, док су га спроводили у затвор. Тиберије Грах Старији се тада умешао рекавши да имају право да наплате казну од Луцијеве имовине, а да га не затварају. Луција имовина је конфискована, али како то није било довољно да се плати казна прискочили су му у помоћ пријатељи, који су не само отплатили његову казну него су дали толико новца да је могао да буде богатији него раније, али он је од пријатеља прихватио само онолико колико му је требало за нужне потребе.

Катонова казна

Био је 184. пре Христа кандидат за цензора, али победио га је Марко Порције Катон Старији, политички непријатељ Сципионових.18) Катон Старији је чим је постао цензор донио одлуку да казни Луција Сципиона скинувши га са листе витезова и лишивши га коња.19)

Литература


Lucije Kornelije Scipion Azijatik

1)
Чланак пренесен са Историјске енциклопедије
2)
Ливије 28.3,4
3)
Ливије 28.17
4)
Ливије 29.25
5)
Ливије 34.54,55
6)
Ливије 37.1
7)
Ливије 37.4
8)
Ливије 37.6
9)
Ливије 37.7
10) , 11) , 12) , 13)
Ливије 37.30
14)
Ливије 37.33
15)
Ливије 37.39-44
16)
Ливије 37.45
17)
Полибије 23.14
18)
Ливије 39.40
19)
Ливије 39.44
луције_корнелије_сципион_азијатик.txt · Последњи пут мењано: 2021/09/02 17:43