Корисничке алатке

Алатке сајта


едуард_лимонов

Едуард Лимонов

Едуард Лимонов (рус. Эдуард Вениаминович Лимонов) (Дзержинск, 22. фебруар 1943), руски писац и дисидент, оснивач и вођа опозиционе Националбољшевичке партије Русије, касније партије „Друга Русија”. У више наврата залагао се за савез националиста и комуниста, али није добио већу подршку.

Поред руског, говори енглески и француски језик.

Односи према Србима

Лимонов је снажно подржавао Србију и Републику Српску, као и Републику Српску Крајину током ратова 1990-их година. Приказан је у BBC-јевом документарцу у којем се у друштву Радована Караџића налази на положајима српске армије око Сарајева. Такође је у наведеном документарцу приказан како пуца из митраљеза на Сарајево.1)2) Године 1995. објавио је чланак „Лимонка у Хрватској“, у коме оштро осуђује хрватску акцију Олуја и снажно подржава Републику Српску Крајину.3)

Ратови

Едуард Лимонов је учествовао као руски добровољац у ратовима у Југославији, на страни Срба.4) Такође је учествовао као руски добровољац у сукобу између Грузије и Абхазије, на страни Абхазије.5) Учествовао је и у рату између Придњестровља и Молдавије, као руски доборвољац, на страни Придњестровља.6)

Контроверзе

Године 1995. Едуард Лимонов је објавио „Црну листу народа“, у којој говори да су Хрвати, Чечени, Ингуши, Летонци и Чеси, злочиначки народи, због чега је против њега била поднета кривична пријава.7)8) Године 2001. био је ухапшен због нелегалне куповине наоружања и због организовања и наоружавања руских паравојних формација у Казахстану. Због овога је 2003. осуђен на четири године затвора, али је пуштен на условну слободу.9)

Спољне везе

едуард_лимонов.txt · Последњи пут мењано: 2021/08/28 14:26